Var går gränsen för personalliggare?

Byggbranschen, resturangbranschen, frisör- och skönhetsbranschen, fordonsservice, tvätteribranschen samt livsmedelsbranschen har enligt svensk lag krav på sig att föra personalliggare.

Genom att föra personalliggare dokumenteras alla som är verksamma på platsen och det är således ett sätt att undkomma svartarbete, skattefusk och dåliga avtal för anställda.

Skatteverket kontrollerar regelbundet vissa arbetsplatser och företaget måste då ha möjlighet att snabbt få fram sin personalliggare som ska innehålla all korrekt information.

Nuba erbjuder en elektronisk personalliggare via app, där all viktig data registreras säkert, korrekt och lättillgängligt.

Personalliggaren ska föras i viss verksamhet.

Elektronisk personalliggare kan föras för enkelhet

För att underlätta för företag att följa lagen och minska administrativt arbete, kan en elektronisk personalliggare föras. Elektroniska personalliggare är inte bara enklare att hantera, utan också mer tillförlitliga och mindre benägna till fel jämfört med manuella register. Genom att använda en elektronisk personalliggare från Nuba kan företag säkerställa att alla uppgifter är korrekta och att de följer lagens krav.

Nuba tillhandahåller en lösning där personalliggaren registreras digitalt, vilket innebär att uppgifterna kan hållas uppdaterade i realtid och enkelt delas med Skatteverket vid behov. Elektronisk registrering innebär också att företagen kan minska tiden de spenderar på administration och fokusera mer på sin kärnverksamhet.

Vilka branscher ska föra personalliggare?

En personalliggare kan vara till hjälp för de flesta företag, men vissa företag har ett ansvar enligt lagen på att föra personalliggare.

  • Byggbranschen: Företag som bedriver byggverksamhet är bland de mest strikt reglerade när det gäller krav på personalliggare. Byggherren ska tillhandahålla utrustning för att föra personalliggare och se till att alla verksamma på byggarbetsplatsen registreras.

  • Restaurangbranschen: Alla verksamheter som serverar mat och dryck omfattas av kravet på att föra personalliggare. Detta inkluderar restauranger, caféer och barer.

  • Frisör- och skönhetsvårdsbranschen: Salonger som erbjuder tjänster inom hårvård, skönhetsvård och liknande ska föra personalliggare.

  • Tvätteribranschen: Företag som bedriver kemtvätt och andra typer av tvätteritjänster måste även de föra personalliggare.

Undantag från reglerna

Trots de omfattande kraven finns det vissa undantag där företag inte behöver föra personalliggare. Mindre verksamheter som har färre än fyra verksamma personer under en kalendermånad kan vara undantagna från kravet. Det är dock viktigt att företag kontrollerar de specifika kraven med Skatteverket, då undantagen kan variera beroende på specifika omständigheter.

Var går gränsen för personalliggare?

Skatteverkets roll

Skatteverket ansvarar för att övervaka och kontrollera att företag följer lagen om personalliggare. Genom regelbundna inspektioner ser Skatteverket till att företagen för sina personalliggare korrekt. Om företag inte följer kraven kan de få böter och andra sanktioner.

Ett sätt att försäkra sig om att man som företag följer alla regler är att använda en digital personalliggare. Genom att använda Nuba kan företag känna sig trygga med att alla regler följs, att systemen uppdaterar sig efter att lagar och regler tillkommer och uppdateras, och att informationen är enkel att ta fram.

Nubas elektroniska personalliggare gör det enkelt att hålla alla uppgifter aktuella och redo för inspektion. Dessutom hjälper vi företag att anmäla sina verksamheter korrekt och hålla all nödvändig information tillgänglig.

Fördelarna med att använda Nuba

Genom att använda Nuba’s elektroniska personalliggare kan företag dra nytta av flera fördelar:

  • Effektiv administration: Minska tiden som läggs på att manuellt föra personalliggare och minimera risken för fel.

  • Enkel anmälan och registrering: Nuba gör det enkelt att registrera och hålla reda på alla verksamma personer i företaget.

  • Ökad tillförlitlighet: Elektronisk registrering säkerställer att alla uppgifter är korrekta och uppdaterade i realtid.

  • Laglig efterlevnad: Företag kan vara säkra på att de följer alla regler och krav enligt lag, vilket minskar risken för sanktioner.

Visar hur det ser ut när en medarbetare är incheckad via automatisk tidrapportering via appen.

Ladda ner appen