Vem ska skriva in sig i personalliggaren?

Alla personer som utför arbete i en verksamhet ska skriva in sig i personalliggaren, även de som inte är anställda utan även praoelever från grundskolan och ägare.

Det är enligt Skatteverkets regler som vissa brancher har krav på sig att ha personalliggare och detta är för att verka mot svartarbete. Det är ett sätt att reglera arbetsvillkoren hos arbetarna.

Hos Nuba får du en smidig personalliggare som håller koll på alla regler och lagar åt dig, och är lättillgänglig i de fall Skatteverket kommer till verksamheten för en inspektion. Hos Nuba finns personalliggare i app, via SMS, NFC-tagg eller automatisk incheckning.

personalliggare ska antecknas kontinuerligt


Vad antecknas i personalliggaren?

I personalliggaren ska följande uppgifter antecknas: namn och personnummer på den som utför arbetet, när arbetspasset börjar och slutar, samt datum för arbetspasset. Dessa uppgifter är nödvändiga för att skatteverket ska kunna kontrollera att verksamheten följer lagen. Uppgifterna måste vara korrekta och uppdaterade i realtid för att personalliggaren ska vara giltig.


Vem är skyldig att föra personalliggare?

Inom vissa branscher finns det krav på att föra personalliggare enligt Skatteverkets regler, det är i de branscher där det ofta förekommer svartarbete.

Dessa är:

  • Byggbranchen

  • Restaurangbranchen

  • Tvätteri- och städföretag

  • Frisör- och skönhetsbranchen

  • Kropps- och skönhetsvårdsbranschen

  • Bilverkstäder och bilvård

  • Handel med begagnade varor

  • Livsmedelsproduktion

Det är företagets ansvar att föra personalliggare. Detta innebär att det är verksamhetens ägare eller ansvariga som måste säkerställa att alla verksamma personer antecknas korrekt. Om detta inte sker, kan företaget drabbas av böter.

Vem ska skriva in sig i personalliggaren?


Svar på vanliga frågor


Vad händer om personalliggaren inte är korrekt uppdaterad?

Om personalliggaren inte är korrekt uppdaterad eller om den saknas, kan skatteverket utfärda böter. Detta gäller även om bara en person inte är korrekt inskriven. Företaget kan då få böter på 12 500 kronor samt 2 500 kronor per person som saknas.

Genom att använda Nubas app uppdateras informationen ständigt och det är enkelt att lägga till nya personer i personalliggaren.


Måste personalliggaren vara tillgänglig för skatteverket?

Ja, personalliggaren måste alltid vara tillgänglig för skatteverket vid en kontroll. Det är därför viktigt att den förs noggrant och att uppgifterna är aktuella och korrekta. Skatteverket kan göra oanmälda kontroller för att säkerställa att reglerna följs.

I Nubas app har du all information du behöver bara några knapptryck bort, och kan snabbt få fram dem ifall Skatteverket gör en kontroll.


Kan man använda en elektronisk personalliggare?

Ja, man kan använda en elektronisk personalliggare. Nubas elektroniska personalliggare är ett utmärkt verktyg för att enkelt och smidigt hålla koll på personalens arbetstider och säkerställa att alla uppgifter är korrekt registrerade. Elektroniska personalliggare gör det också enklare att överföra uppgifter till skatteverket vid behov.


Vem behöver skriva in sig i personalliggaren?

Alla som utför arbete i verksamheten måste skriva in sig i personalliggaren. Detta gäller både anställda och andra som är verksamma på plats, såsom praoelever, make eller maka, och barn under 16 år. Det är viktigt att komma ihåg att även personer från andra företag som arbetar i verksamheten ska skrivas in.


Vikten av en korrekt förd personalliggare

Att föra en korrekt personalliggare är avgörande för att följa skatteverkets regler och undvika böter. Det hjälper också företaget att ha en tydlig bild av vilka som är verksamma på plats vid olika tidpunkter. Med Nubas personalliggare kan företag vara säkra på att de har en pålitlig lösning som uppfyller alla krav och gör det enkelt att hålla koll på personalens arbetstider.

Genom att använda en personalliggare från Nuba säkerställs att verksamheten följer lagen och att alla uppgifter är lättillgängliga och korrekta. Detta underlättar inte bara för företagets interna organisation, utan också vid eventuella kontroller från skatteverket.

Visar hur det ser ut när en medarbetare är incheckad via automatisk tidrapportering via appen.

Ladda ner appen