Vem får kontrollera personalliggare?

Vem får kontrollera personalliggare?

Personalliggare kontrolleras inom vissa branscher av Skatteverket. Detta gäller främst yrken där svartarbete förekommer, som bland annat byggarbetsbranchen, skönhetsbranschen och restaurangbranschen.

Kontrollerna som görs av Skatteverket är till för att bekämpa svartarbete och säkerställa personalens arbetsmiljö och säkerställa att arbetsgivare följer de framtagna reglerna för skatter och arbetsvillkor.

Förutom Skatteverket kan även byggherren eller den som är ansvarig för byggverksamheten kontrollera personalliggaren för att säkerställa att entreprenörer och andra verksamma på byggarbetsplatsen följer reglerna. Detta är en viktig del av deras skyldigheter för att se till att arbetsplatsen uppfyller lagstadgade krav.

När personalliggaren ska kontrolleras är det viktigt att den innehåller all relevant information, det vill säga vilka som arbetar på platsen och vilka tider arbetet har utförts. Genom att föra en digital personalliggare via Nuba har du lätt tillgång till all relevant information om det görs ett oväntat kontrollbesök.


Var går gränsen för personalliggare?


Skatteverket får göra kontroller

Skatteverket har ett tydligt mandat att kontrollera personalliggare och genomföra oannonserade kontrollbesök på arbetsplatser. Dessa kontroller syftar till att säkerställa att arbetsgivare följer lagen genom att korrekt föra personalliggare och registrera alla verksamma personer på arbetsplatsen. Enligt lagen ska personalliggaren finnas tillgänglig för Skatteverket vid ett sådant kontrollbesök, och de uppgifter som krävs ska vara uppdaterade och korrekta.

Skatteverket kan utfärda böter om personalliggaren inte förs på rätt sätt, om uppgifter saknas, eller om det visar sig att personer som är verksamma på arbetsplatsen inte är korrekt registrerade. Detta innebär att det är av största vikt för företag inom byggbranschen att ha rutiner på plats för att föra personalliggare korrekt och se till att alla som är verksamma på arbetsplatsen är registrerade. Det gäller samtliga byggarbetsplatser som omfattas av kravet på personalliggare, och bristande efterlevnad kan leda till betydande sanktioner.


Personalliggaren ska finnas tillgänglig på byggarbetsplatsen

För att säkerställa att kontroller kan genomföras på ett effektivt sätt, ska personalliggaren finnas tillgänglig på byggarbetsplatsen, och andra utpekade arbetsplatser, vid alla tider då arbete pågår. Detta innebär att både fysiska och elektroniska personalliggare måste kunna presenteras omedelbart vid en kontroll. Det är byggherren eller entreprenören som ansvarar för att se till att personalliggaren är uppdaterad och att alla verksamma personer på arbetsplatsen är korrekt registrerade.

Att föra personalliggare på ett korrekt sätt innebär att registrera varje persons närvaro och frånvaro dagligen. Uppgifterna ska sparas och kunna redovisas till Skatteverket vid behov. Detta är inte bara ett krav för att uppfylla lagen, utan också ett sätt för företag att hålla reda på vilka som arbetar på platsen och när, vilket kan vara viktigt för både säkerhet och planering.


Förenkla med en elektronisk personalliggare

Med de krav som ställs på att föra personalliggare på ett korrekt och uppdaterat sätt, har många företag inom byggbranschen valt att använda sig av elektroniska personalliggare, som den via Nuba. En elektronisk personalliggare kan underlätta processen genom att automatisera registreringen av närvaro och frånvaro, samt säkerställa att alla uppgifter är tillgängliga i realtid.

Nubas elektroniska personalliggare erbjuder också fördelen att uppgifterna är mer lättillgängliga och kan hållas uppdaterade med mindre manuellt arbete jämfört med en traditionell, pappersbaserad personalliggare. Detta innebär att när Skatteverket gör ett kontrollbesök, kan företag snabbt och enkelt visa upp de nödvändiga uppgifterna utan att behöva oroa sig för att något skulle ha glömts bort eller blivit felregistrerat.

En annan fördel med att använda en elektronisk personalliggare är att den kan integreras med andra system som används på byggarbetsplatsen, vilket ger en överblick över alla aktiviteter och resurser. Detta kan bidra till att förbättra planeringen och effektiviteten i byggprojektet, samtidigt som det säkerställer att företaget uppfyller alla lagkrav.


Sammanfattning

Sammanfattningsvis är det främst Skatteverket som har rätt att kontrollera personalliggare och utföra kontrollbesök på byggarbetsplatser. För att säkerställa att alla lagkrav uppfylls, ska personalliggaren alltid vara tillgänglig på arbetsplatsen och uppdateras kontinuerligt. Elektroniska personalliggare kan underlätta denna process och säkerställa att alla uppgifter är korrekta och lättillgängliga vid en kontroll. Genom att hålla personalliggaren i ordning kan företag inom byggbranschen och andra branscher undvika sanktioner och säkerställa att de följer alla relevanta regler och bestämmelser.

Visar hur det ser ut när en medarbetare är incheckad via automatisk tidrapportering via appen.

Ladda ner appen