Vilka företag måste ha personalliggare?

De företag som är skyldiga enligt lag att föra personalliggare är byggbranschen, restaurangbranschen, frisörverksamhet, kropps- och skönhetsvård, tvätteriverksamhet och fordonsservice.

Anledningen att dessa företag speciellt pekas ut i lag är då det är vanligt förekommande med svartarbete. Att föra personalliggare och göra kontroller om dessa följs är Skatteverkets sätt att bekämpa svartarbete och säkerställa en trygg och säker arbetsmiljö. De företag som listats ovan har en skyldighet att föra personalliggare och att kunna visa upp denna för Skatteverket vid behov.

För dessa företag är det obligatoriskt att dagligen uppdatera personalliggaren med information om vilka som arbetar, vilken tid de börjar och slutar samt annan relevant information. Om företaget inte följer dessa regler kan det leda till betydande böter och andra sanktioner från Skatteverket.

För att underlätta denna process erbjuder Nuba en digital personalliggare i app som gör det enklare att hålla ordning på vilka som är verksamma på arbetsplatsen. En elektronisk personalliggare kan automatiskt registrera närvaro och frånvaro, vilket minskar risken för fel och gör att företaget uppfyller lagens krav på ett smidigt sätt.

 

Det finns krav på personalliggare inom vissa verksamma företag.

 

Vilka branscher ska enligt lag föra personalliggare?

Som tidigare nämnts är det flera branscher som har en skyldighet att föra personalliggare. Byggbranschen är en av de mest kända exemplen, där personalliggare används för att förhindra svartarbete och säkerställa att alla verksamma på en byggarbetsplats är korrekt registrerade. Men även andra branscher som kropps- och skönhetsvård, frisörer, restauranger och fordonsservice måste enligt lag föra personalliggare.

I dessa branscher ska alla personer som är verksamma på arbetsplatsen antecknas i personalliggaren. Detta inkluderar inte bara anställda utan även personer som till exempel är inhyrda eller på annat sätt arbetar på platsen. Personalliggaren ska uppdateras dagligen, vilket innebär att alla förändringar i personalstyrkan omedelbart måste registreras.

För företag i dessa branscher är det avgörande att använda en personalliggare som är lätt att hantera och som minimerar risken för felaktigheter. En elektronisk personalliggare från Nuba är ett bra verktyg för att uppfylla dessa krav, eftersom den automatiskt registrerar närvaro och håller alla uppgifter organiserade och tillgängliga.

 

Undantag från att föra personalliggare

Det finns vissa undantag från kravet att föra personalliggare. Ett av de viktigaste undantagen gäller fåmansföretag eller fåmanshandelsbolag där endast make, maka eller barn under 16 år är verksamma. I dessa fall behöver företaget inte föra personalliggare. Detta undantag är särskilt relevant för mindre familjeföretag där arbetsstyrkan består av nära familjemedlemmar.

Det är också viktigt att notera att om företaget har fler verksamma personer än de som täcks av undantaget, till exempel anställda utanför familjen, faller företaget under kravet att föra personalliggare. Detta innebär att även om ett företag huvudsakligen är ett familjeföretag, kan det ändå behöva föra personalliggare om det finns andra verksamma personer på arbetsplatsen.

 

Varför har man en skyldighet att föra personalliggare?

Skyldigheten att föra personalliggare finns för att skapa en transparent och rättvis arbetsmarknad. Genom att kräva att företag i vissa branscher registrerar alla verksamma personer, kan Skatteverket lättare kontrollera att företag följer arbetsmarknadens regler och att skatter och avgifter betalas korrekt. Detta är särskilt viktigt i branscher där risken för svartarbete är hög, såsom byggbranschen och kropps- och skönhetsvård.

Personalliggaren fungerar som ett verktyg för att säkerställa att alla som arbetar på en arbetsplats är korrekt registrerade och att arbetsgivaren följer gällande lagar och regler. Detta bidrar inte bara till en rättvis arbetsmarknad utan också till att skydda arbetstagarnas rättigheter. För företag innebär det också en möjlighet att ha bättre kontroll över vilka som är verksamma på arbetsplatsen och att säkerställa att alla arbetsuppgifter utförs av rätt personer.

Genom att använda en elektronisk personalliggare från Nuba får ni snabb koll och har informationen lättillgänglig vid en kontroll. Appen hjälper er även att planera resurser och insatser, hantera löner och föra över information till andra system.

Visar hur det ser ut när en medarbetare är incheckad via automatisk tidrapportering via appen.

Ladda ner appen