Vad är en personalliggare?

En personalliggare är en lista över vilka personer som arbetar på en arbetsplats, både inhyrd personal och ordinarie personal. Personalliggaren ska, enligt lag, föras som ett sätt att säkerställa att arbetsgivare följer lagar och regler kring arbetskraft, såväl som om beskattning. Skatteverket använder också företagens personalliggare som en insats mot svart arbete och orättvisa villkor.

Generellt sett behöver följande branscher ha personalliggare:

Byggbranschen, restaurangbranschen, frisör- och skönhetsbranschen, tvätteribranschen, fordonsservice samt livsmedelsbranschen.

Nuba erbjuder en smidig personalliggare i app där all information som behövs registreras.

Det finns krav på personalliggare inom vissa verksamma företag.

Hur fungerar personalliggare?

Personalliggare fungerar som en loggbok där all personal registreras när de börjar och slutar sitt arbetspass. Den kan föras manuellt eller elektroniskt. En manuell personalliggare innebär att man skriver in uppgifterna för hand, vilket kan vara tidskrävande och mer utsatt för fel. En elektronisk personalliggare, å andra sidan, gör det möjligt att registrera personalens närvaro digitalt, vilket minskar risken för fel och sparar tid.

Personalliggaren ska innehålla information om varje persons namn, personnummer, och arbetstid. Denna förteckning ska finnas tillgänglig på arbetsplatsen och kunna visas upp vid en eventuell kontroll av Skatteverket.

Vilka ska föra personalliggare?

Vissa branscher ska enligt lag föra personalliggare. Detta krav gäller främst byggbranschen, men även andra branscher som kropps- och skönhetsvård samt livsmedelsbranschen omfattas av reglerna. Alla företag som bedriver verksamhet inom dessa branscher måste ha en personalliggare. För byggarbetsplatser gäller det att personalliggaren ska föras på byggarbetsplatsen från första dagen då arbetet påbörjas.

Vad är en personalliggare?

Nuba erbjuder en elektronisk personalliggare

Nuba erbjuder en modern lösning för företag som behöver föra personalliggare enligt lag. En elektronisk personalliggare från Nuba innebär en rad fördelar jämfört med den traditionella, manuella varianten. Med Nubas lösning registreras personalens närvaro digitalt, vilket innebär mindre administrativt arbete och färre risker för felregistreringar.

Fördelarna med Nubas elektroniska personalliggare

Att använda Nubas elektroniska personalliggare innebär inte bara att man följer lagen, utan också att man gör det på ett effektivare sätt. Här är några av fördelarna:

  • Automatiserad registrering: Personalens in- och utcheckning sker automatiskt, vilket minskar risken för fel och sparar tid.

  • Lättillgänglig information: All information om personalens arbetstider är lättillgänglig och kan enkelt kontrolleras vid en inspektion av Skatteverket.

  • Säker lagring: Uppgifterna lagras säkert och är skyddade mot obehörig åtkomst.

  • Effektiv administration: Med en elektronisk personalliggare minskar den administrativa bördan, vilket frigör tid för andra viktiga arbetsuppgifter.

Varför är personalliggare viktiga?

Att föra personalliggare är ett lagkrav för viss typ av verksamhet. Anledning att det är ett lagkrav är för att säkerställa korrekta och rättvisa arbetsförhållanden, där medarbetarna har rätt till viss vila, viss veckovila, pension och andra förmåner. Det har i vissa verksamheter, som till exempel byggverksamhet förekommit mycket svartarbete där medarbetarna inte besitter de rättigheter de enligt lag ska ha.

Skatteverkets roll i kontrollen av personalliggare

Skatteverket har en central roll när det gäller att kontrollera att företag för personalliggare enligt lag. Vid en kontroll kan Skatteverket kräva att få se personalliggaren för att säkerställa att alla uppgifter är korrekt registrerade. Om personalliggaren inte är korrekt förd, kan företaget få böter och andra påföljder.

Att föra en korrekt personalliggare är därför inte bara en fråga om att följa lagen, utan också om att undvika potentiella problem och böter. Genom att använda Nubas elektroniska personalliggare kan företag vara säkra på att de uppfyller alla krav och att deras personalregistrering sker på ett korrekt och effektivt sätt.

Sammanfattningsvis är personalliggare ett nödvändigt verktyg för att säkerställa att företag följer lagar och regler kring arbetskraft och beskattning. Med Nubas elektroniska personalliggare kan företag enkelt och effektivt uppfylla dessa krav, samtidigt som de minskar den administrativa bördan och säkerställer en korrekt och transparent personalregistrering.

Visar hur det ser ut när en medarbetare är incheckad via automatisk tidrapportering via appen.

Ladda ner appen